Sparring v Krav Maga

máj 30, 2017 | Blog

Keď chceš byť dobrý bojovník, musíš vedieť ako bojovať a hlavne ako sa naučiť bojovať. . Ak nevieš, tak čítaj

BOJ – SPARRING V KRAV MAGE

Najprv sa pozrime na to čo je sparring v rámci Krav Magy, čím by mal byť, ako by mal byť využívaný a aké výhody z neho vieme získať, ak ho robíme správne. V tabuľke nižšie uvidíte rôzne typy sparringu, ktoré v Krav Maga Global (KMG) zvyčajne používame, a taktiež uvidíte rôzne tempo, ciele, nastavenie mysle, a na ktorej úrovni v curriculu KMG sa daný typ sparringu využíva. Všimnite si, že iba v prvom type boja (Slow fighting – pomalý boj) je dôraz úderov na 100%, čo znie síce tvrdo, ale pri rýchlosti v slow fightingu (20-30%) bude náraz úderov v pohode aj pre začiatočníka.

 

TYPY SPARRINGU

Slow fighting/sparring

Ľahký boj/sparring

Stredný boj/sparring

Tvrdý boj/sparring

Full contact

Rýchlosť 20-30% (malá) 70-90% stredná až vysoká (v závislosti na úrovni) 40-60%
Vysoká
70-90% Maximum
Dôraz úderov 80-100% Full contact 10-20% Zľahka 30-50%
Stredne
60-80%
Podľa dohody sparring partnerov
80-90%
Okrem útokov na hlavu
Cieľ Začínanie útokov, pochopenie pohybu, naučenie sa vidieť a predchádzať útokom, Používať obrany a útoky v správny čas, používanie správnych útokov na rôzne vzdialenosti, naučenie sa predísť situácii Zvládať tlak, znižovať reakčný čas v rámci bezpečnosti, prispôsobenie CNS (centrálny nervový systém) na drily vo vysokej rýchlosti Pridať väčší tlak, naučiť sa odolávať náporu, naučiť sa predísť náporu, naučiť sa odolávať psychickému tlaku Pridať väčší tlak, naučiť sa odolávať náporu, naučiť sa odolávať mentálnemu tlaku Byť schopný fungovať pod tlakom a kryť sa počas náporu, mentálne a fyzicky zvládať reálne podmienky čo najviac je to možné
Nastavenie mysle Učenie sa Učenie sa Učenie sa/boj Boj/učenie sa Boj
KMG Level P3 P4 G1 G1 a vyššie G3 a vyššie
Výstroj Chránič na zuby, suspenzor Chránič na zuby, suspenzor, chrániče na holene, Grapplingové rukavice (4 OZ) Chránič na zuby, suspenzor, chrániče na holene, Grapplingov/ boxerské rukavice (10 OZ a vyššie) Chránič na  zuby, suspenzor, chrániče na holene, Grapplingové/ boxerské rukavice (10 OZ a vyššie), Prilba Celotelový ochranný oblek

POZNÁMKA: Začiatok rôznych typov sparringov sa môže líšiť od osoby k osobe, tabuľka vyššie je odporúčaním a využíva levely z curricula, kde sa daný typ sparringu prvý krát objavuje (boj v strednom tempe bol pridaný ako ďalší prostriedok pre prirodzený progres a nenájdete ho v curriculu KMG). Rovnako percentá pri rýchlosti a dôraze sa môžu líšiť v rámci cvičencov.

Odhliadnuc od toho, sparring môže byť nariadený proti rôznym subjektom; môže byť využívaný v rôznych podmienkach a s využitím zbraní pre jedného (alebo dvoch) účastníkov (nôž/palica). Možnosťou je tiež sparring proti viacerým oponentom.

Každopádne hlavným cieľom tohto článku je zamerať sa na klasický sparring jeden-na-jedného, aby sa zlepšili kľúčové schopnosti.

Rozdelím typy sparringov do dvoch hlavných kategórii:

Sparring/boj na tréningu (Nastavenie mysle: Učiť sa, Učiť sa/bojovať a bojovať)

Sparring/boj na testingu (Nastavenie mysle: Bojovať/učiť sa)

SPARRING NA TRÉNINGU

 Nastavenie mysle: Učiť sa & Učiť sa/Bojovať

 

Všeobecný cieľ všetkých typov sparringov v KMG je pripraviť cvičenca na strety v skutočnom živote a zároveň zlepšiť jeho určité kvality. Úroveň tlaku/stresu počas sparringu by mala byť adekvátna k stupňu študentov, ktorí spolu trénujú a ku kvalitám, na ktoré je sparring zameraný.

Napríklad, ak chceme technickejší prístup, kde majú študenti možnosť objavovať nové techniky, ktoré sa práve naučili, musia si vytvoriť prostredie, ktoré im to umožňuje.

Ak sa vrátime k tabuľke vyššie, môžeme vidieť, že prístup ku sparringu v KMG je bezpečným spôsobom ako postupne predstaviť sparring v nízkej rýchlosti s minimálnym tlakom, aby si študenti zvykli na sparringové zručnosti. Navyše dostanú šancu si cvičiť svoju prácu nôh, svoje útoky a obrany a celkovo všetky bojové schopnosti pod tlakom, ktoré ich dostanú von z ich komfortnej zóny.

Robí sa to preto, aby sa zlepšili ich schopnosti reagovať na útoky, a aby sa spustil ich CNS, aby pracoval na vyššej úrovni ako predtým. Ak ide partner moc tvrdo a zvyšuje svoj dôraz priskoro počas tréningu, spustí to reakciu Bojuj-alebo-uteč. Kvôli uvoľneniu príliš veľa stresových hormónov sa zmení sústredenie z tréningovej frekvencie na bojovú frekvenciu. Samo o sebe to nie je zlá vec, ale počas prvých stupňov učenia sa sparrovať to zníži schopnosť sa učiť a zbierať skúsenosti, čo následne študentovi prekáža vo vývoji.

NEMÔŽETE VYHRAŤ TRÉNING

 Myslite na to, že to je tréning so sparring partnerom; s osobou, s ktorou si tréning užívate a pravdepodobne chcete spoločne v tréningu aj pokračovať tak, že sa môžete obaja zlepšiť a dosiahnuť spolu nové úrovne. Aby ste sa uistili, že sa budete posúvať každým tréningom, musíte urobiť niečo, čo mi Eyal povedal, keď som prvý krát navštívil Izrael v roku 1995 – Aby si sa naučil ako bojovať, musíš investovať do prehry. Myslite na to, že čím viac podnetov dáte svojmu mozgu (čo sa môže stať ak urobíte určitú vec), tým viac možností má váš mozog, keď to potrebuje (aktivácia tých podnetov bude rýchlejšia, ak ste ich získali už v minulosti v porovnaní s reakciou na nový problém).

Investovanie do prehry vám tiež pomôže mentálne akceptovať fakt, že môžete prehrať a toto pochopenie vám pomôže porozumieť vašim slabostiam, napraviť problémy a napredovať ako lepšiemu učencovi Krav Magy.

Okrem spustenia reakcie Bojovať-alebo-utiecť, získaný tlak od jedného z partnerov premení tréning na súťaž, opakujem, nie je to zlá vec sama o sebe, ale pre účely učenia sa to bude menej než ideálne.

BYŤ DOBRÝM PARTNEROM

 Bez ohľadu na typy sparringov, všetko je považované za skúsenosti, z ktorých sa učíte a máte si byť istí, že sa zvyšujú. Partneri musia pracovať spolu a musia si navzájom v učení pomáhať tak veľmi, ako je to len možné, kým súčasne sa budú sústrediť na zlepšovanie ich vlastných schopností.

TO JE ĽAHKO KONTROLOVATEĽNÉ JEDNODUCHÝM PRAVIDLOM

 Partner s menšími skúsenosťami určuje rýchlosť a rozhoduje o dôraze v rámci sparringu. Tento spôsob rýchlosti tréningu pomôže obom partnerom oproti tomu, keby si lepší z tých dvoch proste robil jeho/jej veci a „šikanoval“ by tak partnera s menšími skúsenosťami. Výhodou tu je partner s viac skúsenosťami, ktorý si skúša nové veci a zároveň pomáha dostať sa menej skúsenému partnerovi do „nových výšok“ tým, že ho nechá čeliť novým problémom. Toto všetko pomáha obom partnerom zlepšiť svoj rozhodovací proces.

STRES A CNS

 Čím viac budete trénovať sparringy, tým viac tlaku tam dokážete pridať, čo vám pomôže stále rýchlejšie a rýchlejšie reagovať pod stále väčším a väčším tlakom. Čím vyššie dokážete zdvihnúť svoje schopnosti na tomto „rebríku“, tým ľahšie budú ostatné veci.

Dovoľte mi to vysvetliť na základe mojej vlastnej skúsenosti. Trénoval som Krav Magu a MMA so sparringom mnoho rokov (KM -1994-2010, MMA 1999-2010), kým som nemal svoj prvý skutočný zápas (Pro MMA), potom som mal ešte dva profesionálne zápasy, jeden v 2010 a jeden 2011.

V mojich zápasoch som si všimol dve hlavné veci.

Pochopil som, že predtým som nikdy neskúsil trafiť niekoho v plnej rýchlosti a sile a tiež nikto ani mňa predtým neskúsil trafiť v plnej rýchlosti a sile. Ako vieme, sparring na tréningu nikdy nejde v plnej rýchlosti a sile – kvôli bezpečnosti, a väčšinou nechceme ublížiť svojmu tréningovému partnerovi.

Po tom, čo som v plnej rýchlosti a sile oboje – dával a dostával, tak počas tréningu sparringu s partnermi išiel môj mozog na vyššej úrovni.

Predstavte si to ako jazdiť v rýchlosti 250 km/h a potom spomaliť rýchlosť na 100 km/h, všetko sa bude zdať omnoho ľahšie, keď bude mozog zvyknutý reagovať na problémy „útoku“ v omnoho vyššom tempe. Pre mňa to bola veľmi cenná skúsenosť v ďalšom rozvoji.

Vrátiac sa ku sparringu počas tréningu, musíme zvýšiť rýchlosť a silu na tréningu, aby sme sa uistili, že sme dosiahli úrovne, ktorá je tak vysoko, ako je len možné bez straty kontroly a bezpečnosti.

Sparring/boj je nesmierne dôležitým prostriedkom, ktorý dokáže študentov buď dostať vyššie alebo zlomiť a ako prostriedok musí byť využívaný správne na dosiahnutie príslušného cieľa. Sparring má byť smerovaný na cieľ tréningu a predovšetkým na skúsenosti celej skupiny študentov! Ak sú rôzne stupne sparringu/boja na tréningu vedené rozumnou cestou s rovnomerným nárastom psychického tlaku/intenzity/dôrazu/rýchlosti, vytvoríme študentov, ktorí budú schopní robiť inteligentný sparring/boj bez zranení a to pomôže vytvoriť najlepších cvičencov akých len môžeme.

 

SPARRING NA TESTINGU

 Nastavenie mysle: Bojovať/Učiť sa

 

Sparring na testingu je úplne odlišná záležitosť ako sparring na tréningu! Tu chceme vidieť celkovú schopnosť a spôsobilosť študenta v sparringovej situácii, ktorá je tak reálna, ako je len možné, kým sa stále udržiava bezpečnosť a kontrola. Nepovažujeme to za skúsenosť Učiť sa/Bojovať, ale Bojovať/Učiť sa. Takto sa snažíme v KMG priblížiť k reálnej bitke a toto je to, kde musíme vložiť všetky tréningy „do hry“ a snažiť sa vyhrať.

  • Čo si budeme všímať počas sparringu na testingu?
  • Je tam mnoho vlastností, ktoré chceme na študentoch vidieť a zopár z nich je
  • Bezpečnosť
  • Kontrola
  • Sila
  • Rýchlosť
  • Výbušnosť
  • Pohyb
  • Rozhodovanie
  • Výdrž
  • Mentálne schopnosti
  • Bojové schopnosti

BEZPEČNOSŤ